Rosvopaistille pesä ( Robber roast), kesä 2017

Päätin tehdä sellaisen paikan Rosvopaistin valmistamiseen, ettei tarvitse kaivaa kivikkoiseen maahan kuoppaa. Sekä sellaisen siistimmän ja helppohoitoisemman. 70mm harkkoja, tulitiiliä, kulmahoimakone, johon kivilaikkoja, ei muuta. 

Ensin poltimme kaksi tuntia koivuklapeja tyhjässä pesässä.

Siinä olutta särpimenä lipitellessä nakertelin tuommoisen mittatilauskorin, johon laitettiin 3,5 kg porsaan niskaa. Päälle oli levitetty currytahnaa kokonaisilla valkosipuleilla ryyditettynä. Ensin käärittiin 6 x kosteaan voipaperiin, sitten 6 x alumiinifolioon ja lopuksi 6 x kosteaan sanomalehteen.

Poistetaan hiilet pesästä vähäksi aikaa, ei muuta kun häkki sisään ja hiilet päälle. Hiilien päälle vielä muutama lapiollinen hiekkaa, jota hiukan taputtelin tiiviiksi.

Päällä poltimme kaksi tuntia tulta ja siinä samalla välipalaksi hiukan makkaraa.

Sitten laitoin harkoista kannen päälle ja jätin sinne pariksi tunniksi muhimaan. Harkot toimivat eristeenä, eikä lämpöä mene tarpeettomasti hukkaan. Perinteistä rosvopaistia saa tehdä tupla-ajan.
Siitä tuli aivan sairaan hyvää - tai "saugut", kuten saksalainen sanoo - sikahyvää.


2 kommenttia:

  1. Hyvin on toiminut. Melkein 10 kertaa siitä syöty. Täytyy vaan muistaa laittaa hiekkaa tai kevyt hiekoitusmursketta lihojen päälle ennen hiiliä etteivät lihat pala

    VastaaPoista